Sárvárról

Sárvár, Vas megye egyik legszebb kisvárosa, a 84-es főút mellett, idilli környezetben a Rába parton fekszik. A középkori Nádasdy vár, a növényritkaságokban gazdag botanikus kert és számos egyéb kultúrtörténeti emlék várja az idelátogatókat.

A hét tóból álló csónakázó tó, a Rába part, a Vadkert, az erdős-ligetes városkörnyék minden korosztály számára tartogat látnivalót.

A város vonzerejét számos kulturális program növeli: nemzetközi folklór- és fúvósfesztivál, Históriás Napok, vásári mulatságok és számos koncert. A város azonban nem csak kultúrtörténeti és építészeti emlékekben bővelkedik. A gyógyulást, felüdülést kereső vendégeket a 2002-ben épült Gyógy- és Wellnessfürdő és a Sárvári Thermál Kristály várja, mely többféle területen fejti ki jótékony hatását.


Nádasdy vár

A sárvári vár erődítményrendszerével, zárt belső udvarával, homlokzatainak összhangjával, egységes terv szerint felépített késő reneszánsz várkastély képét mutatja. Rótt palánkos, kisebb kőfallal megerősített, részben fából épített 13. századi vár volt a magja, mely egymást követő alakítások - bővítések során a 17. század végére nyerte el mai arculatát.

A sárvári vár a 13. század második felében a király tulajdona volt, majd a királyi hatalom ellenében fellépő Németújvári család birtokolta. 1327-ben Köcski Sándor országbíró a király számára visszaszerezte. 1390-től Zsigmond király adományaként, kisebb megszakításokkal (1406: Garayak, 1411: Ozorai Pipo, 1464: Rozgonyiak) a Kanizsai család tulajdonában volt.

1534-ben a vár és a hatalmas vagyon a fiúsított Kanizsai Orsolyának Nádasdy Tamás nádorral kötött házassága révén a Nádasdy családra szállt. Nádasdy Ferenc országbíró kivégzése után (1671) a sárvári vár, a sárvári és pottendorfi gyűjtemény a bécsi kincstár tulajdona lett. Draskovich Miklós, Nádasdy Krisztina férje, a várat a 326 520 forintért visszavásárolta.

A Draskovichoktól öröklődés útján Zizendorf Jakabhoz, Inkey Boldizsárhoz, majd Szluha Györgyhöz került, 1768-ban Szily Ádám az új tulajdonos, majd a Pallaviciniek és a genovai kereskedők birtokolták a várat, melyet 1803-ban Este Ferdinánd, modenai herceg vásárolt meg, végül 1875-ben házasság útján a bajor hercegi család tulajdonába jutott, akik 1945-ig birtokolták a várat.

A vár legkorábbi ismert részei valószínűleg a 13. századból valók. Kőből és fából emelt földsánc és egy szakaszon toronnyal megerősített kőfal védte. Köcski Sándornak, mint várnagynak a nevéhez fűződik a 14. század közepe táján a várjavítgatása, bővítése, csinosítása. A 16-17. századi várkastély külső homlokzati fala a korai vár védőfala volt, mögötte fából emelt épületek, védőfolyosók húzódtak. A falat az egész középkoron át javítgatták, vastagították. A Kanizsaiak a város felőli bejáratot kaputoronnyal erősítették meg és építkeztek a vár keleti részén is. Lehetséges, hogy a vár délnyugati részén lakótornyot emeltek, melynek szintjei a vár mai szintjeitől eltértek.

Az 1550-1560-as években Nádasdy Tamás, felesége kedvelt tartózkodóhelyét, már a reneszánsz ízlés jegyében bővítette, szépítette. A Kanizsai-féle reprezentatív vármagot terjedelmesebb szárnnyal bővítették. Egy további szárny elé levegős loggiát emeltek, mely a reneszánsz formaérzék jegyében enyhített kissé a középkori vár szigorúságán. A kaputorony 1560-ban kapja szép kapuépítményét, tervezője személyében alighanem olasz mestert sejthetünk.

Sárvár sohasem került a török elleni harcok első vonalába. Tulajdonosai, Nádasdy Ferenc és fia, Pál, mégis megerősítik, a 16-17. század fordulóján falgyűrűvel veszik körül, melyet egyszerűbb típusú olasz bástyák biztosítanak. Ez a falrendszer felmenti védelmi funkcióitól a késő reneszánsz várkastélyt. Nádasdy Ferenc országbíró nagyszabású sárvári építkezéseinek eredményeképpen a 17. század közepén az épületszárnyak a belső udvart csaknem teljesen körbezárták.

Az egységes építészeti összhatás érdekében egyes középkori épületrészeket lebontottak, átalakítottak. Az országbíró a vár északi részén alakíttatott ki új reprezentatív központot. Nádasdy Ferenc országbíró 1653-ban egy magát H.R.M. betűkkel jelző mesterrel festtette ki a díszterem mennyezetét. Az itt látható csataképek a 16-17. század fordulója törökellenes hadjáratának (tizenötéves háború) magyarországi csatáit örökítik meg. A megrendelő nagyapjának, a „Fekete Bég"-nek, híres sziszeki csatáját állíttatta a középpontba, ezt veszik körül Buda, Tata, Pápa, Székesfehérvár, Kanizsa és Győr ostromát ábrázoló freskók. A képeket Nádasdy Ferenc két évvel később az olasz Andrea Bertinallival stukko keretekbe foglaltatta. A legújabb kutatások szerint a mennyezet csataképeinek alkotója Hans Rudolf Miller. Később, 1769-ben, Szily Ádám Dorffmeister Istvánnal (Bécs, 1735 k.-Sopron, 1797) festtette meg az oldalfalakon látható ótestamentumi jeleneteket.


Arborétum

Sárvár központjában helyezkedik el a 9 hektár területű arborétum. A XVII. században kialakított arborétum jelenleg az Erdészeti Tudományos Intézet kezelésében áll. A város "tüdejeként" is funkcionáló területen többek közt 300-400 éves tölgyek, 32 méter magas piramistölgy, hóvirágfa, rododendronok és távol-keleti gyűjtemény várja az idelátogatót.


Gyógy- és Wellnessfürdő

Sárváron 2002. decemberétől 3600 m2 vízfelülettel, színes programokkal, új nemzetközi színvonalú gyógy- és wellnessfürdő várja vendégeit. A létesítmény speciális szolgáltatásai révén (wellness, egészségmegőrzés és rekreáció) nem csak a gyógyugyli vágyók, hanem minden idelátogató számára felejthetetlen élményt nyújtó kikapcsolódást biztosít.

 

További látnivalók:

 • NÁDASDY FERENC MÚZEUM
 • SZÖKŐKÚT
 • SZENT LÁSZLÓ KIRÁLY RÓMAI KATOLIKUS TEMPLOM
 • EVANGÉLIKUS TEMPLOM
 • REFORMÁTUS TEMPLOM
 • SZENT MIKLÓS RÓMAI KATOLIKUS TEMPLOM
 • KÁLVÁRIA KÁPOLNA
 • ÓVODA-EGYKORI ISKOLA
 • TINÓDI LANTOS SEBESTYÉN SZOBRA
 • CSÓNAKÁZÓ-TÓ
 • MILLENIUMI BOLDOGASSZONY EMLÉKMŰ

 

Egyéb látnivalók Sárvár környékén:

IKERVÁR: 

 • BATTHYÁNY-KASTÉLY
 • AZ ELSŐ MAGYAR VÍZIERŐMŰ

OSTFFYASSZONYFA:

 • HADIFOGOLY TEMETŐ
 • PANNONIA RING

SITKE:

 • VOLT FELSŐBÜKI NAGY-KASTÉLY

HEGYFALU:

 • SZÉCHENYI-KASTÉLY

KÁM:

 • JELI ARBORÉTUM

SZELESTE:

 • SZELESTEI ARBORÉTUM

szobafogl

 

Fizetési lehetőségek

fizetesi

Heti Étlap

 Örömmel értesítjük vendégeinket, hogy éttermünk március 8-tól ismét várja Önöket, finom, házias ízekkel!

 

 

   
  

 

Kapcsolat

Home-icon 9600 Sárvár, Hunyadi u.23
phone-icon+36 95/ 320-623
Mail-iconplatans@airplanet.hu

 

szallas hu kivalo szallashely

elism-kituno-szallashely-220x80-MjAxNQ